Kérdésed van? Keress minket telefonon +36-20-255-8238, vagy írj e-mailt a hello@babaagynemubolt.hu e-mail címre!

A babaagynemubolt.hu blogja

Muffik szőnyeg - Dr. Tajti Zsanett ajánlásával

Muffik
Szűrés törlése
Horváthné Dr. Tajti Zsanett
Horváthné Dr. Tajti Zsanett
2022.06.30 16:23
Muffik szőnyeg - Dr. Tajti Zsanett ajánlásával

Amikor egy gyermek szenzoros játékban vesz részt, a környezetében szerzett tapasztalatokon keresztül tanul, nyelvi készségeit is fejleszti. Megtanulja leírni, elmondani tapasztalatait, vágyait, szükségleteit. Ezen felül kérdéseket tesz fel, újat tanul, rájön dolgokra, elemez, problémamegoldó készségeket is fejleszt.

Muffik szenzoros szőnyeg fontossága

A játék a gyermek létszükséglete, játékosan fejleszteni pedig az okos, kiegyensúlyozott gyermek kulcsa!

Az érzékszervi játékok azokra a tevékenységekre összpontosítanak, amelyek bevonják a gyermek érzékszerveit, segítve a motoros készségek fejlesztését, a kognitív és nyelvi fejlődést.

 

A Muffik ortopédiai játszószőnyeg mind a taktilis (tapintási), mind a szenzoros (érzékszervi) érzékeket fejleszti, ráadásul a kisgyermekkorban még bőven fejlődő lábboltozat egészséges kialakításához is hozzájárul. Az érzékszervi játékok ezeken kívül a proprioceptív és a vesztibuláris rendszer fejlődését is megcélozzák. A propriocepciós érzékünk a test önképének ismeretére, a tudatosságra mutat. Segít megtanulni, hogy a testrészek hol helyezkednek el egymáshoz képest, valamint megtanít rá, hogy mekkora erőt kell kifejtenünk például egyes tárgyak tartásakor, tolásakor, húzásakor vagy emelésekor. Vesztibuláris érzékünk, más néven egyensúlyérzékünk, lehetővé teszi, hogy megőrizzük egyensúlyunkat különböző tevékenységek végzésekor.

Muffik készlet

Amikor egy gyermek szenzoros játékban vesz részt, a környezetében szerzett tapasztalatokon keresztül tanul, nyelvi készségeit is fejleszti. Megtanulja leírni, elmondani tapasztalatait, vágyait, szükségleteit. Ezen felül kérdéseket tesz fel, újat tanul, rájön dolgokra, elemez, problémamegoldó készségeket is fejleszt. A tapintás fejleszti a finom mozgásokat, a különböző felszínek érintésével a kis izomcsoportok használatára és a mozgások koordinálására ösztönzi a gyermeket. Segít a gyermek aktivitási szintjét is szabályozni, ösztönzi a kicsit lustábbakat és a figyelemzavaros, túlmozgásos gyermekeknél elősegíti az összpontosítást.

muffik szőnyeg

Sajnos a gyermekek nagy része ritkán jár mezítláb különböző felületeken, vagy a természetben. Az elmúlt két év pandémiás időszaka sem sokat kedvezett a kirándulásoknak, a négy fal között pedig nehezen kivitelezhető a gyermek változatos talajon történő sétája. A szülők jelentős része hatalmas figyelmet fordít a gyermek lábának egészséges fejlődésére, és szupinált, olykor akár a lábtartást károsan befolyásoló méregdrága szandálokat, cipőket vásárolnak. Pedig a láb egészséges fejlődésének kulcsa egy végetlenül egyszerű dolog: a gyakori mezítláb járatás különböző érzetű felületeket.

Gyakorlatok a Muffik szenzoros szőnyeggel

Kiváló megoldást nyújthat a természet változatos felületeit (kavicsok, virágok, ágak…stb.) utánzó szenzoros ortopédiai szőnyeg, ami alaposan megmasszírozza a lábizmokat, serkenti a vérkeringést és segít a gyermeknek az időnként intenzívebb érzetet keltő, vagy egyenetlen felszíneken történő lépegetés során a megfelelő izomtónus megtalálásában. Fejleszti tehát az egyensúlyt, a koordinációt, jótékonyan hat a különböző gerinc és lábboltozati eltérések korrigálására és a változatos játékformákkal támogatja a kognitív funkciókat is.

Muffik-szenzoros-szonyegMuffik szőnyeg - Hatalmas móka a gyermeknek és kiváló közös program a családnak vagy a pajtásoknak is.

Nálunk napi program a kirakóelemek összerendezése, ami a gyermek finommotorikai képességeit is fejleszti, ráadásul a játék végén a rendrakást is gyakorolja.

Az első feladat a kígyószerűen sorbarendezett kirakó darabokon való szimpla séta, ahol nem szabad kibillenni és mindkét lábbal rá kell lépni az elemekre – egyensúlyt fejleszt és az izomtónus eloszlást tökéletesíti. Egy-egy “sünire lépés”, nem a legkellemesebb élmény, ugyanakkor teljes mértékben vállalható feladat egy kis gyakorlás után. Rutinosabb versenyzőknek az egy lábon való megállás is próbálható. Nálunk csak a gyerek tudja megcsinálni, úgy gondolom a 18 kg terhelés elviselhetőbb, mint a felnőttek kicsit többszöröse…

muffik szőnyeg gyakorlat

Legkedveltebb mókánk a csukott szemmel való járkálás, ahol fel kell ismerni a felületet, amire a játékos rálép, esetleg emlékeiből a színeket is felidézheti.

Nagyon szeretjük a “kezet-lábat különböző formákra” feladatot, itt nagy szükség van a koordinációra és vicces helyzeteket tud szülni egy-egy kifacsart pozícióban való terpeszkedés.
Ahogy fáradunk, a kirakó közepére csüccsen a gyermek és csukott szemmel, kézzel találja meg a kiválasztott formát.  

Természetesen a játékok sorának csak a képzelet szab határt, lehet lányos és fiús színeken lépkedés vagy akár pörgetés után a megfelelő elem csukott szemmel való megtalálása is.

 

Sokat játszunk vele, sőt rokonok vagy barátok érkezésekor is gyorsan előkerülnek a látványos, színes puzzle darabok. Az otthoni játékos fejlesztés kiváló módja, ami nem utolsó sorban segít abban is, hogy a gyermekek rugalmasabbá és alkalmazkodóbbá váljanak életük más területein is.

Dr. Tajti Zsanett

https://tunderidoktorneni.hu/

Ingyenes szállítás már 30.000 Ft-tól.